Zakon o osebnem stečaju ima sedaj precej novosti

Osebni stečaj ni pogosto izveden v Sloveniji. Vsekakor pa se včasih zgodi, da so se posamezniki primorani odločiti za osebni stečaj, saj le tako lahko rešijo še vsaj nekaj malega, kar jim je ostalo. Seveda je o osebnem stečaju napisan tudi zakon, ki ga je potrebno natančno upoštevati.

Zakon on osebnem stečaju se z leti tudi spreminja. Vsaka novela prinaša novosti, ki se nato poznajo pri izvedbi celotnega postopka osebnega stečaja.

Kakšne novosti ima zakon za osebni stečaj

Največja novost je ta, da se zaostrujejo pogoji, ki jih mora dolžnik izpolnjevati, da se mu prizna osebni stečaj. To pomeni, da je v današnjih časih veliko težje razglasiti osebni stečaj, kot je bilo to leta nazaj. Poleg tega nov zakon narekuje, da se podaljšuje doba izpodbojnosti pravnih poslov. To pa ni vse, določenim dolžnikom se dopušča tudi možnost skrajnega postopka pa le šest mesecev.

Aktivno sodelovanje dolžnika

Od sedaj naprej je nujno potrebno, da je dolžnik bolj aktivno vključen v celotni postopek za osebni stečaj. Po oddani vlogi je namreč potrebno nenehno sporočanje spremembe, ki se tičejo premoženja dolžnika ter njegovih prihodkov in sprememb na transakcijskem računu.

Dolžnik se mora po novem predpisanem zakonu neprestano javljati in odgovarjati na sodne pozive. Na sodišču mora oseba, ki odda vlogo pustiti veljavne kontaktne podatke, na katerih je neprestano dosegljiv. Pustiti mora elektronski naslov, svojo telefonsko številko in navaden poštni naslov, na katerega lahko prejema poslane pošiljke. Zadnja novost zakona pa je ta, da sedaj ni več potrebna notarska overitev stanja o premoženju, kar je bilo do nedavnega še nujno potrebno.

Ta vnos je bil objavljen v Življenje z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.