Razlika med varstvom in varnostjo pri delu

varstvo-pri-deluV delovno pravni zakonodaji obstaja cela kopica zakonov, ki so jih delodajalci dolžni upoštevati pred, pri in po zaposlitvi. Prav tako pa te zakoni določajo tudi dolžnosti delodajalca v primeru, ko oseba ni zaposlena, ampak dela na primer honorarno delo, študentsko delo in podobno.

Večini oz. bolje rečeno vsem delodajalcem, ki delajo v privatnem sektorju, gredo te zakoni kar malo v nos, ker je treba izpolniti toliko obveznost, da človek sploh lahko opravlja delo v skladu z zakonom. Da, Slovenija je na tem področju skoraj da ena velika izjema, saj je toliko ene birokracije za posameznega človeka. Zato ni nič čudnega, da imajo večja podjetja kar kadrovsko službo, da lahko ureja vse pravice, v manjših podjetjih pa kadrovske službe sicer nimajo, imajo pa vsaj enega zaposlenega, ki zakone na tem področju pozna in to delo opravlja poleg ostalih zadolžitev. Ena takšnih, ki pa gre delodajalcem skoraj da najbolj v nos sta varstvo pri delu in varnost pri delu. V povezavi s tem lahko nadaljujemo in sklenemo, da imajo po drugi strani seveda na veliko srečo delodajalcev tudi delavci svoje obveznosti in ne le pravice, kar po navadi najraje izpostavljajo. Je pa res, da ima delodajalec bistveno višjo kazen v skladu z zakonom, če se teh zakonov ne drži, delavec pa bolj malo, v bistvu je praktično najvišja kazen odpustite iz delovnega razmerja.

Pa poglejmo malo bolj podrobno za varnost pri delu in varstvo pri delu, ki ju nudi tudi podjetje Projekt varnost. Kljub temu, da sta besedi skoraj da identični, njun pomen ni enote. Edino, kar bi morda lahko rekli, je, da je varstvo pri delu nekako malo ožji pojem kot je varnost pri delu. Ampak to lahko povemo le, če nekomu malo bolj preprosto razlagamo. Varstvo pri delu v osnovi pomeni, da je delodajalec delavcu omogočil tečaj o varnem delu za njegovo delovno mesto, torej mu je omogočil šolanje, s katerim bo delavec videl, kako varno delo poteka, kje prežijo nevarnosti in če bo šolanje oz. lahko bi rekli tudi tečaj uspešno opravil oz. poslušal, bo uspešno končal varstvo pri delu tudi z izdelanim izpitom. Po drugi strani pa varnost pri delu pomeni, da je delodajalec delavcu omogočil varno delo na delovnem mestu na način, da mu je omogočil delovno opremo, povsem na začetku pa zdravniški pregled, na katerem pregledajo točno tisto, kar od človeka delovno mesto najbolj zahteva. Lahko je to natančen pregled vida, sluha ali pa so to psihološki testi, testi za višinsko delo in podobno. Šele če zaposleni to prestane, se začne vse ostalo, kamor sodi tečaj za varstvo pri delu, zagotavljanje varnega delovnega mesta, delovna oprema in dodatno izobraževanje, če je to potrebno, kot je na primer izpit za viličarja. Zato smo na začetku navedli, da je varstvo pri delu nekako po eni strani ožji pojem kot je varnost pri delu, saj varstvo spada pod njo. Lahko pa bi tudi rekli, da je to eden od dejavnikov, ki človeka loči od kandidata do zaposlenega.

Več na: http://www.projekt-varnost.si/varnost-pri-delu-1/

Ta vnos je bil objavljen v Razno. Zaznamek za trajno povezavo.