Plinski štedilnik ali električni?

Kupujete nov štedilnik in se ne morete odločiti, katero vrsto izbrati? Vprašanje o tem, ali je boljši plinski štedilnik ali električni štedilnik, ni enostavno. Mnogi ljudje sicer goreče prisegajo na eno ali drugo opcijo, vendar pa je to povezano predvsem z navado. Tako bomo poskušali izvesti nekoliko bolj objektivno primerjavo obeh vrst štedilnikov, ki vam lahko pomaga pri končni odločitvi.

Prednosti in slabosti

Plinski štedilnik je dobra izbira predvsem z vidika porabe oziroma izkoristka toplote, ki je zelo visok. Omogoča takojšen začetek priprave hrane, medtem ko boste morali pri električnem štedilniku čakati, da se plošča segreje – pri steklokeramičnih ploščah še nekoliko dlje kot pri klasičnih. Poleg tega plinski štedilnik omogoča lažjo regulacijo toplote, zato je manj nevarnosti za prekipevanje. Vendar pa ima po drugi strani tudi plinski štedilnik nekaj slabosti. Če nimate dostopa do plinovoda, boste morali pazite, da boste imeli vedno na zalogi dodatno plinsko jeklenko, nekaj več težav pa plinski štedilnik načeloma povzroča tudi pri čiščenju. Tu pa je seveda še varnostni vidik, saj je lahko uhajanje plina usodno, zato previdnost ni odveč. Podobno sicer velja tudi za električni štedilnik, kjer je potrebno dosledno pokrivanje vročih plošč po končani kuhi, da ne pride do nezgod.

Kaj pa indukcija?

V zadnjem času postajajo vse bolj priljubljene indukcijske plošče, ki imajo zagotovo številne prednosti, vendar pa profesionalni kuharji še vedno pogosto trdijo, da je hrana, pripravljena na indukciji, manj okusna. V primeru odločitve za indukcijo morate vedeti tudi to, da so plošče kompatibilne le z določeno vrsto loncev in ponev. Če vaši obstoječi kuhinjski pripomočki niso primerni, je lahko menjava kar precejšen strošek. Tako se zdijo morda najboljša izbira t. i. kombinirani štedilniki, ki predstavljajo dober kompromis med plinskim štedilnikom in električnim (s poljubno vrsto plošč). Izbira je na koncu seveda vaša, pred nakupom pa vsekakor dobro razmislite, katere lastnosti štedilnika so za vas najpomembnejše.

Ta vnos je bil objavljen v Vse za dom z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.