Odstranitev znamenja – kdaj je nujno potrebna

Kožna znamenja ali nevusi so pravzaprav prirojena ali pa s tekom življenja pridobljene spremembe na naši koži. Praviloma so pigmentirana, vendar to ni nujno. Navadno ima vsaka odrasla oseba nekje od dvajset do štirideset pigmentiranih znamenj. Nekoliko več jih imajo svetlopolte osebe, prav tako svetlooke in rdečelase. Nekoč so bila takšna znamenja smatrana kot lepotna, danes pa povzročajo precej več skrbi – zlasti zaradi povečane obolevnosti za malignim melanomom. Posledično je neredko zato potrebna tudi odstranitev znamenja.

Sicer pa obstaja več tipov znamenj. Ta se med seboj razlikujejo zlasti po samem videzu pa tudi nastanku. Če so znamenja pravilnih oblik, povsem enakomerno obarvana, velika nekje med 5 in 6 milimetrov, so navadna. Takšna se odstranjujejo samo zaradi kozmetičnih razlogov ali pa stalnega draženja.

Nekoliko večja kožna znamenja

Po drugi strani pa se lahko soočamo tudi s precej večjimi znamenji na koži. To so atipična ali displastična znamenja ter so velika nekje med 5 in 12 milimetrov. So nepravilne oblike ter neenakomerne barve. Pojavljajo se na novo in ne izginjajo spontano. Ljudje, ki so deležni tovrstnih znamenj, imajo precej več možnosti za razvoj malignega melanoma. Strokovnjaki v tem primeru priporočajo bolj redne preglede oziroma kontrole.

Prav tako se svetuje odstranitev znamenja ter histološki pregled večjih, bolj nepravilnih ali pa nekoliko bolj sumljivih znamenj.

Znamenja na koži, ki se pojavljajo že ob rojstvu

Še en tip kožnih znamenj pa so prirojena ali kongenitalna znamenja. Ta se pojavijo že ob rojstvu ali nekaj tednov po njem. Zanje je značilno, da so zelo pogosto dlakava. Če presežejo določeno velikost, se priporoča kirurška odstranitev znamenja.

Sicer pa je na sploh treba biti vedno zelo previden pri kakršnih koli spremembah, ki se navezujejo na pigmentirana znamenja. Še posebej tedaj, kadar se znamenje nenadoma poveča ali spremeni svojo obliko. Prav tako tudi tedaj, ko spremeni barvo, je občutljivo ali celo boleče, krvavi, če se pojavi kakršna koli rana in ne nazadnje, če je znamenje na območju nenehnega draženja ali pa je prišlo do kakšne nepričakovane poškodbe.

Pri strokovnem pregledu vam bodo povedali, ali je odstranitev znamenja nujna pa tudi zakaj. Kadar je nujno potrebna, je to najverjetneje povezano z morebitnim nastankom resnejšega stanja.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.