Moderni sončni kolektorji

soncni-vakumskiIskanje alternativnih zelenih virov energije se z vsakim letom povečuje in še najbolj so v porasti vakuumiski sončni kolektorji za ogrevanje. Njihova perfektna prilagodljivost se je izkazala, ko ena večja prednost. Pri toplotnih črpalkah je težava v lokaciji, saj jih ni mogoče povsod napeljevati. Potrebna pa je tudi dodatno napeljevanje in vrtanje. Pri sončnih kolektorjih potrebujete le ugodno lokacijo, da zagotovite najdaljšo možno osvetljevanje kolektorjev.

Za vsako stavbo obstajajo prav posebno oblikovani kolektorji, da se prilegajo vsem pozicijam in oblikam. Največkrat se nameščajo na družinske hiše, tako da se s pomočjo kolektorjev dodatno pripomore pri ogrevanju stanovanja. V Nemčiji natančneje v Hamburgu, so lokalni arhitekti izdelali celotno sosesko z vgrajenimi sončnimi kolektorji, da so zmanjšali nastanek smoga. Sončni kolektorji predstavljajo na hišo več kot 60% nadomestne energije. Vgrajeni so tako pokrivajo celotno sončno stran in delujejo na princip strešne kritine, tako so stanujoči prihranili pri nakupu hiše.

Na nizozemskem, natančneje v Amsterdamu imajo vgrajene, kar v stanovanjske bloke. Arhitekti so jih vgradili kar v samo strukturo, oziroma v sončno stran fasad. Pokrijejo do 40% stroškov ogrevanj in bloku dajejo moderen izgled. Poleg zelene energije in nižanje stroškov ogrevanja, ne pozabimo da imajo te države tudi visoke subvencije za alternativne vire energije. Poleg strešnih sončnih kolektorjev pa tudi poznamo balkonske, ki pa pritrjeni na stojala ali pa na fasadne površine. Montaža je dokaj enostavna za hiše, ki so še v gradnji saj je sistem enostaven. V primeru postavljene hiše je potrebno precej vrtanja in premisleka za napeljavo.

Save

Ta vnos je bil objavljen v Tehnologije z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.