L–karnitin – povečajmo mišično maso, zmanjšajmo maščobe

Govorimo o amonijevi kvaterni spojini, ki jo človeški organizem proizvede iz dveh aminokislin – lizina in metionina. L-karnitin najdemo v organizmih tako živali, kot ljudi, saj je prisoten v skoraj vseh celicah. Proizvaja ga naše telo samo, nastaja v jetrih in ledvicah ter nekaterih drugih tkivih. Zadostne zaloge L-karnitina pripomorejo k stabilnosti celičnih membran in pretvorbo toksinov.

Delovanje L-karnitina

Kemična spojina ima zelo pomembno vlogo pri metabolizmu energije v telesu. Tam sodeluje pri prenašanju maščobnih kislin skozi celične membrane v mitohondrije, kateri proizvajajo energijo za delovanje. Energija se proizvaja z izgorevanjem maščob, na ta način pa L-karnitin skrbi za to, da imajo celice dovolj energije. Spodbuja tudi razkroj maščob v telesu, ter preprečuje, da bi telo za porabo energije koristilo koristne beljakovine. L-karnitin sodeluje tudi pri delovanju imunskega sistema, na način da daje velikim fagocitom moč, da se hitro premikajo po telesu, takrat ko lovijo nezaželene obiskovalce, kot so bakterije in virusi.

Šport

Že v parih zaporednih dnevih, ko se ukvarjamo s športom dobimo občutek, da nam primanjkuje moči, z rahlim zamikom pa pridejo tudi bolečine v mišicah, zato moramo biti tako psihično, kot tudi fizično izredno močni, da začetni treningi postanejo naša stalna navada. Pri tem pa nam lahko pomaga tudi L-karnitin, saj nam pri njegovem dodajanju v prehrano precej zmanjša prisotnost mlečnih kislin, ki nam po intenzivni vadbi povzročajo bolečine v mišicah. Zavedati pa se moramo, da se učinek dodajanja L-karnitina ne bo pokazal takoj, vendar pa šele po dveh tednih jemanja prehranskega dopolnila.

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.