Kako potekajo inštrukcije?

instrukcije-1Poznamo tako skupinske inštrukcije kot individualne. Od zahtevnosti znanja, ki ga želimo pridobiti z inštrukcijami je odvisno tudi za katere se odločimo in ali bodo to skupinske ali individualne. Skupinske inštrukcije bi v osnovni šoli lahko imenovali tudi dopolnilni pouk, medtem ko jih v kasnejših letih lahko poimenujemo tečaj računalništva za starejše ali pa inštrukcije angleščine za starejše.

Te inštrukcije se ponavadi izvajajo za manj zahtevne predmete oz. delujejo na bolj nizkem nivoju, kot je naprimer splošno znanje računalništva ali pa osnove angleščine, ki se jih lahko priučimo v parih urah. Ponavadi potekajo tudi enkrat na teden v obdobju ene ure ali pa celo samo enkrat v sklopu več ur skupaj.

Za razliko od skupinskih inštrukcij pa so individualne inštrukcije lahko celo neke vrste mentoriranje. Inštruktor se tu večkrat na teden, enkrat na teden ali pa morda tudi samo enkrat ali večkrat na mesec za uro ali več usede skupaj z učencem in ga postopoma uči snov. V tem primeru gre ponavadi za težjo snov ali pa celo novo učenje snovi, ki jo učenec prej še niti ni poznal. Ponavadi inštruktor pri invididualnem načinu za vsakega svojega učenca po začetni uri ali pa po več teh pripravi celoten plan učenja skozi sezono oz. skozi določeno obdobje.

Poleg učenja na inštrukcijah samih je posebej pri individualnem načinu še kako pomembno, da se učenec čimbolj posveti učenju tudi izven časa, ko potekajo inštrukcije. Predvsem pri individualnih načinih inštrukcij učenci večkrat dobijo tudi domačo nalogo, ki jo morajo nujno opraviti do naslednje seanse. Tako se zagotovi boljši učinek pridobljenega znanja poleg tega pa vse skupaj še zelo pohitri postopek učenja in skrajša čas, ki ga potrebujemo, da osvojimo neko znanje in posledično tudi potrebujemo inštrukcije.

Ta vnos je bil objavljen v Izobraževanje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.